Bukefalos 28 år!

Introducera kött igen

Sv: Introducera kött igen

Jag förstår inte... det går inte att döda på ett humanskt vis.
Sen när är det humant att döda friska människor?

Allergi mot baljväxter? Det är ganska diffust... vanliga ärtor klassas tex som baljväxter... det går att leva som veg ändå....

Haha, va?
:rofl:
 
Sv: Introducera kött igen

Allergi mot baljväxter? Det är ganska diffust... vanliga ärtor klassas tex som baljväxter... det går att leva som veg ändå....

Vad exakt är tycker du är diffust med allergi mot baljväxter? Det är en tämligen tydligt avgränsad familj av växter (Fabaceae).

Idag skulle jag förmodligen kunna leva som vegetarian utan hälsobesvär, men då kunde jag det inte. Inte för att jag ska behöva förklara mig för dig, men jag var redan innan allergisk mot rätt många saker, däribland vissa baljväxter som jordnöt, soja, bockhornsklöver och biprodukter av dessa; nötter; mandel; selleri; solrosfrö; sesamfrö; skaldjur; kiwi; rå morot, rått äpple, rå potatis och ett flertal exotiska frukter. Jag har sedan barnsben även varit allergisk mot björkpollen, flera sorters gräspollen och gråbo och kunde då och då (under pollensäsong) korsreagera på vissa livsmedel till följd av pollenallergin, t.ex. paprika, plommon, aprikos och vissa kryddor.

Men en dag hände något. Helt plötsligt reagerade jag på allt: Vanliga kikärtor, linser, olika sorters bönor. Om det var primärallergi eller korsallergi är svårt att säga i just detta fall. Läkaren menade att jag skulle undvika alla sorters baljväxter eftersom jag sannolikt skulle reagera allergiskt om jag åt. Jag reagerade t.o.m. på sojalecitin som jag tidigare kunde äta eftersom proteinerna är så sönderspjälkade.

Som grädde på moset så började jag samtidigt korsreagera på mina pollenallergier. Vad jag än stoppade i munnen så fick jag en allergisk reaktion. Inte ens om jag kokade sönder maten så kunde jag äta den. Jag betade av långa listor på livsmedel och konstaterade att jag knappt kunde äta någonting. Efter tre månader så behövdes något drastiskt göras och läkaren föreslog att jag under en period skulle hålla mig till några få livsmedel som jag med säkerhet tålde (socker, vetemjöl och helt rena mjölkprodukter) samt att jag skulle lägga till kött. När immunförsvaret hade lugnat ner sig så kunde jag börja lägga till nya livsmedel för att se vad jag reagerade på.

Fortfarande är listan på vad jag kan äta rätt kort, men visst hade jag rent hälsomässigt kunnat bli vegetarian igen trots att jag fortfarande inte kan äta de flesta baljväxter. Den enda baljväxt som jag hittills har kunnat äta är faktiskt lakrits, men den är ju inte så himla användbar i matlagningen.
 
Sv: Introducera kött igen

Du tolkar både rätt och fel :)
Lusten att äta både finns och inte finns.
Introduktionen för magen är väl som allt annat nytt, vänja vid lite i taget.

Jag slutade äta kött för att jag inte gillade tanken på att äta en vän, då var jag en 13-14 år gammal och jag gillade både smak och konsistensen av kött men valde att avstå kött av etiska skäl.

Det har utvecklats till en kombination av att jag inte vill äta djur (eftersom jag ser djur som vänner) och jag vill inte stödja produktionen av djur som om de vore ting utan känslor och värde.


Jag har lite svårt att förklara hur jag förhåller mig till kött, det är lite komplext.
Nu under julen så har jag ätit två skivor julskinka, det var gott. Men jag äter ren skinka, ingen senap eller macka utan enbart skinka. Jag lyckas inte blanda skinkan med annat - då blir det äckligt av någon anledning.

Någon gång under alla år har jag ätit grillat, det fungerar också om jag får äta det som en ren köttbit.
Men korv, köttfärs, grytor etc, fungerar inte.

Jag har inte ätit något kött alls. Varken fisk, fågel, eller annat som haft ett liv. Mejeriprodukter och ägg har jag ätit.

Mina funderingar på att börja äta kött igen handlar enbart om griskött..
hur man går tillväga för att vänja sig vid tanken på att det är "okej" att äta, hur man gör för att vänja sig vid att ha djur i maten igen.
Kroppen vänjer sig nog , det är min hjärna som har problem att tänka kött som "mat" :)

Jag har inte funderat kring den här frågan, vilket speglas i min snurriga text...

Jag funderar mest på varför du vill äta just griskött?

Mitt förhållande till kött är ganska okomplicerat, som jag sa tidigare äter jag det jag tycker är gott, och då blir det så att min köttkonsumtion över lag är ganska liten. Jag gillar som sagt inte smaken av KÖTT, och har svårt för konsistensen oavsett det är nöt, gris eller kyckling. Dock är kyckling godare än såväl nöt och gris. Jag åt inte kött som mycket liten heller, men har med åren lärt mig tycka bättre om. Eller, jag har lärt mig laga mat och uppskatta mat på ett annat sätt. Jag kan peta in lite kött lite här och där faktiskt bara med tanke på att få i mig den näring köttet ger mig. Inte för att det är gott.
Jag är som philosophia allergisk dessutom, mot baljväxter - eller mot det protein som finns i jordnötter, bönor och linser. Jag har ingen uttalad sojaproteinallergi tack och lov - då skulle menyn bli väldigt ensidig. Men det är illa nog att jag inte kan komplettera upp min brist på kött i maten med bönor. Jag får (kan få) allergichock, anafylaktisk reaktion som är akut livshotande om jag äter 'mitt' allergen. Jag har vid 4 tillfällen fått detta, alla gånger med ambulansfärd och intensivvård & övervakning som följd. Jag har alltid med mig en adrenalinspruta som ska sättas i väntan på ambulans).

Jag kompletterar istället min kost med vassleprotein, något jag lärt mig på senare tid. Jag har börjat träna och det är ganska ogjort om jag inte har tillräcklig proteintillförsel, så jag handlar tex whey proteinpulver, äter och dricker proteinförstärkta mejeriprodukter. På julbordet åt jag lufttorkad skinka istället för traditionell kokt skinka - det är lite som att jämföra en epa-traktor med ett lyxåk, men fortfarande är det skinka. Revbenspjällen ser goda ut och är lockande, men jag vet att det bara är kryddan som är god, köttet smakar kött, så det avstod jag med en rysning. :)

Mycket pga min egna hälsa.
Som vegetarian får man (jag) tänka till lite extra för att få i sig allt. Det dåliga samvetet när jag ätit helfabrikat (soyaschnitzel, vegbullar, korv...) alltför ofta och det varit lite dåligt med linser, bönor. Funderar ofta om jag får i mig tillräcligt av näringsämnen och protein.

Som en del av min hälsa är även att det tar energi för att hinna/orka med att laga två olika rätter varje gång vi ska laga mat eftersom sambon äter kött och vi ger även dottern kött.

Skulle jag gå över till att äta (gris)kött , så är jag rätt säker på att vårt hushålls sammanlagda köttförtäring skulle minska, samtidigt som andelen ekologiskt griskött skulle öka.

Jag lagar också ofta flera maträtter dagligen till mig och familjen, eftersom smakerna och behoven är olika. Ofta byter jag bara ut köttdelen till något annat för tillfället passande på min tallrik. Det har både för och nackdelar, maten blir dyrare, men å andra sidan har jag fått min familj att äta mer grönt.

Det sista stycket i texten övan som jag citerat, får jag inte ihop alls - hur menar du?

Jag vill förtydliga att jag inte på något vis ställer dig mot väggen där du ska försvara dig som någon sa, vet inte riktigt vem det var riktat till.
 
Sv: Introducera kött igen

Skulle jag gå över till att äta (gris)kött , så är jag rätt säker på att vårt hushålls sammanlagda köttförtäring skulle minska, samtidigt som andelen ekologiskt griskött skulle öka.

Det där har vi diskuterat lite i mitt hem. Min man är vegetarian, barnen och jag är det inte. Medan barnen bodde hemma, var jag helt säker på att familjens sammanlagda köttkonsumtion hade minskat om mannen hade börjat äta kött.

I vårt fall hade det mest berott på att jag gör det du inte vill göra, blandar köttet med allt annat vi äter, och då hade tex lite kött i en stor blandad grönsaksgryta som alla åt av, inneburit en mindre sammanlagd köttmängd än det blir om grönsaksgrytan är vegetarisk och köttet serveras bredvid. Det tenderar helt enkelt att bli mer kött när man lägger det på ett eget fat. Trots att vi hela tiden har betraktat grönsakerna som basen i maten och köttet som tillbehör (inte omvänt, som nog är det vanliga i köttätande hushåll).
 
Sv: Introducera kött igen

Att jag hakat upp mig på just griskött är att vi har en gård i närheten som föder upp KRAV-grisar. De verkar ha en vettig syn på hur man tar hand om grisar så att de mår bra den tid de lever.
T.ex grisarna får åka i "sin" vanliga lastbil när de ska slaktas på ett litet slakteri alldeles i närheten.
Jag vill kunna gynna deras grishållning helt enkelt. För jag tycker att de är ett föredöme över hur man kan föda upp grisar/produktionsdjur och ändå ge djuret ett bra liv med djurets hälsa i centrum.

Ang citeringen "Skulle jag gå över till att äta (gris)kött , så är jag rätt säker på att vårt hushålls sammanlagda köttförtäring skulle minska, samtidigt som andelen ekologiskt griskött skulle öka."
Jag tror att om jag skulle börja äta kött så skulle det bli mer gemensam mat, mer grytor och annat som jag lagar till. Sambons köttintag skulle minska och mitt öka, som han själv säger "...bara för att jag kan sitta och klämma i mig en låda Stinas kyckling själv..."

Nej det var inte du som ställde mot väggen, det var ett par andra användare.


Jag funderar lite fram och tillbaka. Just nu är känslan att fortsätta vara "vegetarian" men kanske köpa lite krav-gris och se om det känns rätt att äta.
Ja vi får se.
 
Sv: Introducera kött igen

Det där har vi diskuterat lite i mitt hem. Min man är vegetarian, barnen och jag är det inte. Medan barnen bodde hemma, var jag helt säker på att familjens sammanlagda köttkonsumtion hade minskat om mannen hade börjat äta kött.

I vårt fall hade det mest berott på att jag gör det du inte vill göra, blandar köttet med allt annat vi äter, och då hade tex lite kött i en stor blandad grönsaksgryta som alla åt av, inneburit en mindre sammanlagd köttmängd än det blir om grönsaksgrytan är vegetarisk och köttet serveras bredvid. Det tenderar helt enkelt att bli mer kött när man lägger det på ett eget fat. Trots att vi hela tiden har betraktat grönsakerna som basen i maten och köttet som tillbehör (inte omvänt, som nog är det vanliga i köttätande hushåll).
Sant , sant.

Jag är uppvuxen med att köttet är ett tillbehör, och lagar fortfarande mat så. Sambon är uppvuxen med att potatisen/salladen är ett tillbehör. Vi är rätt olika =)
 
Sv: Introducera kött igen

Vad exakt är tycker du är diffust med allergi mot baljväxter? Det är en tämligen tydligt avgränsad familj av växter (Fabaceae).

Idag skulle jag förmodligen kunna leva som vegetarian utan hälsobesvär, men då kunde jag det inte. Inte för att jag ska behöva förklara mig för dig, men jag var redan innan allergisk mot rätt många saker, däribland vissa baljväxter som jordnöt, soja, bockhornsklöver och biprodukter av dessa; nötter; mandel; selleri; solrosfrö; sesamfrö; skaldjur; kiwi; rå morot, rått äpple, rå potatis och ett flertal exotiska frukter. Jag har sedan barnsben även varit allergisk mot björkpollen, flera sorters gräspollen och gråbo och kunde då och då (under pollensäsong) korsreagera på vissa livsmedel till följd av pollenallergin, t.ex. paprika, plommon, aprikos och vissa kryddor.

Men en dag hände något. Helt plötsligt reagerade jag på allt: Vanliga kikärtor, linser, olika sorters bönor. Om det var primärallergi eller korsallergi är svårt att säga i just detta fall. Läkaren menade att jag skulle undvika alla sorters baljväxter eftersom jag sannolikt skulle reagera allergiskt om jag åt. Jag reagerade t.o.m. på sojalecitin som jag tidigare kunde äta eftersom proteinerna är så sönderspjälkade.

Som grädde på moset så började jag samtidigt korsreagera på mina pollenallergier. Vad jag än stoppade i munnen så fick jag en allergisk reaktion. Inte ens om jag kokade sönder maten så kunde jag äta den. Jag betade av långa listor på livsmedel och konstaterade att jag knappt kunde äta någonting. Efter tre månader så behövdes något drastiskt göras och läkaren föreslog att jag under en period skulle hålla mig till några få livsmedel som jag med säkerhet tålde (socker, vetemjöl och helt rena mjölkprodukter) samt att jag skulle lägga till kött. När immunförsvaret hade lugnat ner sig så kunde jag börja lägga till nya livsmedel för att se vad jag reagerade på.

Fortfarande är listan på vad jag kan äta rätt kort, men visst hade jag rent hälsomässigt kunnat bli vegetarian igen trots att jag fortfarande inte kan äta de flesta baljväxter. Den enda baljväxt som jag hittills har kunnat äta är faktiskt lakrits, men den är ju inte så himla användbar i matlagningen.


Ledsen att höra att du haft det kämpigt, de som jag har träffat som varit allergiska har nog inte vetat mycket s a s då de automatiskt va allergiska mot "allt" av "bekvämlighetsskäl".
 
Sv: Introducera kött igen

Brukar man frakta runt grisar så som man gör med typ hästar så de blir vana med sin transport? :confused: trodde det bara va i extremfall, typ vid död eller försäljning...
 
Sv: Introducera kött igen

Ska jag först behöva försvara mitt val att bli och vara vegetarian för att sen behöva försvara mina funderingar på att äta kött från grisar som haft bökat och levt ett bra liv i en gård i grannkommunen?

Buke i ett nötskal :rofl: Hur man än gör gör man fel :)
 
Sv: Introducera kött igen

Brukar man frakta runt grisar så som man gör med typ hästar så de blir vana med sin transport? :confused: trodde det bara va i extremfall, typ vid död eller försäljning...

Nja det är nog inte så vanligt. :)
Om du har integrerad uppfödning så du är självförsörjande på smågrisar föds de och växer upp på samma plats och flyttas oftast mellan olika stallavdelningar. Givetvis kan dessa vara en bit ifrån varandra ( inte så vanligt att man bygger så) Om du tillhör en suggpool så åker ju suggorna omkring men inte smågrisarna som föds upp till slakt. De åker ingenstans förens vid slakt eller försäljning. Numera är det väl vanligare med specialisering, man föder antingen upp smågrisar till försäljning eller så föder man upp smågrisar till slakt. ( slaktsvin) Grisgårdarna blir färre och färre i Sverige, de flesta grisbönder har gått back per såld gris i flera år. :crazy::crazy:

Mumin
 
Sv: Introducera kött igen

... de som jag har träffat som varit allergiska har nog inte vetat mycket s a s då de automatiskt va allergiska mot "allt" av "bekvämlighetsskäl".

Det är ju rätt begränsande att vara allergisk, så man begränsar sig ju ogärna mer än nödvändigt. Men samtidigt så kan det vara väldigt jobbigt att äta saker som man vet att det finns en risk att man reagerar på (som närbesläktade allergen). Det är inte så konstigt, åtminstone inte om man har en svår allergi som yttrar sig i andningsbesvär eller till och med anafylaxi.
 
Sv: Introducera kött igen

kl

Kom att tänka på den här tråden idag, det är ju dags för uppdatering! :D

Nu under sommaren så har jag faktiskt börjat äta lite kött. Med betoning på lite :)

Jag var iväg och köpte en ½ gris från den gården jag skrev om tidigare i tråden.
När vi har grillat så har jag ätit lite kött från den grisen och det har fungerat helt OK. Det säljs rökt skinka med kött från samma gård och jäklar vad gott det är.

Har introducerat kött lite i taget och är just nu på en nivå som känns rimlig för mig. Jag äter griskött 2-3 gånger i månaden och lax likaså. Resten vegetariskt.
Magen mår toppen, psyket hänger med det också även om jag fortfarande har otroligt svårt att blanda ihop maten utan måste äta köttet för sig :p

Tack för tidigare input i tråden :)
 
Sv: Introducera kött igen

Vi brukar snabbsteka kotletter för att få yta och sedan koka dem långsamt i en egengjord köttfond med vin. Blir fantastiskt mört och välsmakande.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Funderar lite såhär på kvällskvisten. Jag har länge funderat på att bli vegetarian. Mina skäl är : 1. Jag är djurvän. Jag kan tänka mig...
3 4 5
Svar
90
· Visningar
6 486
Senast: Dentaku
·
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Jag ställde mig på vågen häromdagen. ... (Tänk att en sådan liten handling kan få såna följder...) Det visade sig att jag hade gått upp...
2
Svar
29
· Visningar
5 078
Senast: Bulldoozer
·
Mat Jag har under en ganska lång tid funderat på att börja äta mer kött än jag i dagsläget gör. Nu äter jag fågel och fisk (och i teorin...
Svar
5
· Visningar
1 071
Senast: Andromedae
·
P
Övr. Hund och framför allt förbannad. Min lilla tax har haft diarre nu i några dagar:( Försökt få i han ris men det ville han inte äta av så mkt...
Svar
15
· Visningar
1 585
Senast: escodobe
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Ny valp med katt
  • Guldfasanerna
  • Barmarksdrag/canicross

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stänger du toalettlocket?
Tillbaka
Upp